Meest gestelde vragen over tapijt in Enschede:
1. Waaruit bestaat tapijt?
Tapijt wordt vervaardigd door losse draadeinden of lussen (de zogenaamde polen) op een ondergrond aan te brengen middels knopen of weven. De ondergrond (ook wel rug genoemd) bestaat uit jute of kunststof en de draden uit wol, katoen, sisal of synthetisch garen.
2. Is voor tapijt altijd een ondervloer nodig?
Krabbe Stoffering adviseert altijd een ondervloer te plaatsen. Hiermee verlengt u de levensduur van het tapijt, verhoogt u de dempende eigenschap én bereikt u een betere akoestiek. Daarnaast isoleert het beter en oogt het mooier doordat de vloerbedekking nóg egaler gelegd kan worden.
3. Wat is de beste methode om tapijt te leggen?
Er zijn verschillende methodes: los, vastnieten, plakken, lijmen en bevestiging door middel van spijkerlatten. Welke methode de voorkeur verdient, is afhankelijk van het vloeroppervlak, de ondergrond en uw wensen. Onze eigen vakmensen kunnen u hierin het beste adviseren.
4. Is tapijt duur?
De kosten zijn sterk afhankelijk van het type tapijt dat u kiest. De prijs wordt bepaald door zowel de materiaalsoort als de productiemethode. Voor elk budget is er een tapijt in Enschede beschikbaar. Bij Krabbe Stoffering denken wij graag met u mee. Kom een keer langs in onze showroom in Enschede en bespreek uw wensen met één van onze adviseurs. De koffie staat klaar!
5. Hoe bepaal ik de kwaliteit van tapijt?
Bepalend voor de kwaliteit van tapijt is de wijze van fabricage, de afwerking en het soort ‘rug’ (ondergrond). De meest eenvoudige manier om de kwaliteit van een tapijt op het eerste oog te testen is het dubbelvouwen van een proefstukje. Wanneer u de polen naar u toe houdt, kunt u zien hoeveel rug er zichtbaar is. Hoe minder men van de rug kan zien des te hoger is de pooldichtheid en dus de kwaliteit.
Zoals gezegd, hangt de kwaliteit van meerdere factoren af. Op de achterzijde van het tapijt vindt u Europese PIT-symbolen. Dit zijn makkelijk te lezen symbolen die u informatie geven over de toepassingsgebieden, de eigenschappen en de comfortklassen. Heeft het tapijt een GUT-keurmerk (te herkennen aan de afbeelding van een boom tezamen met de letters GUT), dan weet u bovendien dat er bij de fabricatie rekening is gehouden met gezondheids- en ecologische aspecten. U zult zien dat Krabbe Stoffering uitsluitend tapijt van hoge kwaliteit levert.
6. Hoe weet ik welk type tapijt geschikt is?
De Europese PIT-symbolen geven u een goed beeld van de toepassingsgebieden, de eigenschappen en de comfortklassen. Deze symbolen vindt u op de achterzijde van het tapijt. Dit zijn makkelijk te lezen symbolen waaraan u bijvoorbeeld kunt zien of het tapijt gebruikt kan worden voor een vochtige ruimte, trapbekleding, vloerverwarming, kantoorruimte, enzovoorts.
7. Welke soorten tapijt zijn er?
Traditioneel zijn de sterkste en duurste tapijten gemaakt door middel van weeftechnieken. Een veelgebruikte methode is tegenwoordig echt het zogenoemde ‘tuften’. Getuft tapijt is veel sneller en goedkoper te fabriceren. Daarmee kan de kwaliteit lager zijn, dit is echter niet altijd het geval.
Daarnaast bestaat er plaktapijt dat een gladde, vlakke afwerking geeft, maar meestal alleen in effen kleuren verkrijgbaar is. Tot slot zijn er tapijttegels in alle denkbare kleuren, materialen en kwaliteitssoorten verkrijgbaar.
Bovenstaande tapijtsoorten worden gemaakt met natuurlijke en synthetische vezels. Bezoekt u gerust onze showroom, wij delen graag onze kennis op dit gebied zodat u de juiste keuze maakt.
8. Wat is het verschil tussen tapijt en harde vloerbedekking?
Tapijt biedt meer comfort dan harde vloerbedekking. Door de dempende, verende en zachte eigenschappen is het minder belastend voor de gewrichten. Het is daardoor ook voor kinderen erg fijn om op te spelen. In tegenstelling tot harde vloeren, wordt tapijt nooit koud waardoor je er ook met blote voeten prettig op loopt. Dat maakt tapijt een geliefde vloerbedekking voor slaapkamers.
Een ander voordeel is dat er geen ‘contactgeluiden’ ontstaan bij tapijt, bijvoorbeeld wanneer je iets laat vallen. Ook is het slipgevaar nihil. Het voordeel van harde vloerbedekking is echter dat het makkelijker te reinigen is.
9. Kan tapijt gecombineerd worden met vloerverwarming?
Er zijn tapijten die geschikt zijn voor vloerverwarming, er zijn echter meerdere factoren van belang. Laat u zich goed informeren door onze vakmensen die kijken naar het type vloerverwarming, de ondervloer en het juiste tapijt.
10. Hoe kan ik tapijt het beste onderhouden?
Uw tapijt in Enschede blijft het langst mooi wanneer u regelmatig stofzuigt en goede schoonloopmatten gebruikt zodat het straatvuil buiten blijft. Belangrijk is om vlekken direct te verwijderen, zodat zij zich niet verspreiden. Dep bij gemorste vloeistoffen zoveel mogelijk vocht op en werk daarbij van buiten naar binnen toe. Daarnaast krijgt u in de meeste gevallen de resterende vlek weg met behulp van warm water. Mocht er toch nog een vlek zichtbaar blijven, dan zijn daarvoor speciale tapijtreinigers verkrijgbaar. Tot slot is er de mogelijkheid om eens in de zoveel jaar uw tapijt compleet te reinigen met een shamponeermachine. U kunt dit laten doen, maar deze machines kunt u – evenals de bijbehorende reinigingsproducten – als particulier ook een dag(deel) huren.
Alle producten die Krabbe Stoffering levert, zijn van hoogwaardige kwaliteit. Met onze expertise en ervaring geven wij u bovendien optimaal onderhoudsadvies. Daarmee blijft de kwaliteit ook voor de langere termijn gegarandeerd en uw vloer in uitstekende conditie!
11. Is tapijt verstandig als je astma of een allergie hebt?
Zeker. Sterker nog, onderzoek heeft uitgewezen dat de lucht in ruimtes waar tapijt ligt aanzienlijk schoner is dan ruimtes met een harde vloerbedekking. Tapijt houdt namelijk pollen en stofdeeltjes vast. Ook het tapijt zelf veroorzaakt geen allergische reactie. Uiteraard is regelmatig stofzuigen belangrijk zodat stof en allergenen zich niet ophopen.